Jumalalle meidän ihmisten pelot eivät ole vieras asia. Läpi koko Raamatun hän puhuttelee meitä sadat kerrat sanoen: ”Älä pelkää!” Ei hän yritä uskotella meille, että mitään myrskyä ei olisikaan. Hän haluaa sinun ja minun tietävän, että hän on meidän kanssamme myrskyn keskellä: hän, jonka hallintavalta ulottuu tuulten ja merten aaltojen (Matt. 8:27) – ja myös koronapandemian.

Siksi rohkenen ehdottaa sinulle: valitse uskon luottamus pelon sijaan! Siitäkin huolimatta, että olemme valmistautumattomia kohtaamaan tätä koetusta. Samassa tilanteessa olivat aikanaan Jeesuksen apostoleikseen valitsemat 12 opetuslasta, kun raivokas myrsky yllätti heidät keskellä Gennesaretin järveä. He tajusivat, että tässä voi mennä henki! Ja Jeesus nukkui. Samassa veneessä.

Opetuslapset huusivat täyttä kurkkua saadakseen Jeesuksen heräämään ja näkemään heidän hätänsä! Eivät he siis sitä pelänneet, etteikö Jeesus pystyisi pelastamaan heidät myrskyn kourista. He pelkäsivät, että Jeesus ei heräisi, ennen kuin olisi jo liian myöhäistä. Mutta Jeesus heräsi juuri oikeaan aikaan ja kysyi heiltä, miksi he olivat peloissaan. Sitten hän käski tuulta ja aaltoja vaikenemaan ja olemaan hiljaa, ja tuli aivan tyven.

Opetuslapset pelästyivät tätäkin ja kyselivät, kuka tuo mies on, jota tuuli ja aallotkin tottelevat! Mutta he saivat hyvän opetuksen:

  1. Jumala on voimakkaampi kuin mikään myrsky. Jos tuuli ja aallot eivät vaivaa Jeesusta, ei niiden pitäisi vaivata sinuakaan. Et ehkä pysty vaikuttamaan olosuhteisiin, mutta voit päättää uskollisesti luottaa Jumalaan myrskyn keskelläkin.
  2. Katseen kohdistaminen Jeesukseen johtaa rauhaan. Tuijotatko myrskyn voimakkuuteen vai käännytkö hänen puoleensa, joka voi tyynnyttää sen? Vain keskittämällä ajatuksesi Jumalaan, joka tietää tulevatkin asiat, voit kohdata kaiken viisaasti ja rauhallisesti.
  3. Jeesus on aina veneessä kanssasi. On helppo tuijottaa pelkoihisi, kun tulevaisuutesi ei ole omissa käsissäsi. Mutta kiitos Jeesuksen: tulevaisuutesi on hänen käsissään eikä hän väisty viereltäsi. Hän kutsuu sinua elämään uskossa, ei näkemisessä.

Milloin ikinä sinusta tuntuu siltä, että elämä kaatuu päällesi, saat aina valita jommankumman näistä kahdesta: joko jäät tuijottamaan olosuhteisiisi tai sitten kiinnität katseesi Jeesukseen. Jos ennen kaikkea muuta päätät katsoa Jeesukseen, saat huomata, että kohtaamamme myrskyt eivät ole läheskään niin voimakkaita kuin meidän Pelastajamme, joka on päättänyt kulkea kanssasi läpi myrskyn.

 

Pastori Timo Aro-Heinilä