voihyvinsisimpani700-copy

Voi hyvin sisimpäni!

Maarit Aro-Heinilä                                                  Portissa 16.10.2016

3 Joh. 1:2: ”Rakkaani, minä toivotan sinulle, että kaikessa menestyt ja pysyt terveenä, niin kuin sielusikin menestyy.”

Tämä on aika radikaali lause, ainakin Suomen kristillisyydessä. Siinä puhutaan menestyksestä ja terveydestä. Mutta tämä virke on Raamatussa. Siinä on Jumalan ajatus sinun suhteesi: Jumala haluaa, että voit hyvin. Hän haluaa, että sielusi voi hyvin. Ei ainoastaan henkesi – vaan myös tunteesi ja tahtoelämäsi voisivat hyvin. Koko sisimpäsi voisi hyvin. Hän haluaa myös ruumiisi olevan hyvinvoiva.

Hebrealainen ajatusmalli ihmisestä on erilainen kuin kreikkalainen, se on kokonaisvaltainen erottelematta asioita.  Me ajattelemme usein kovin kreikkalaisesti ja sen takia lokeroimme asioita: ruumis, henki, tunteet, ”maalliset asiat”. Jumala ei ole tällainen lokeroija. Hän on kiinnostunut sinusta ihan kokonaisvaltaisesti. Hän tosin on kateellinen hengestä, jonka on laittanut meihin (Jaak.4:5), mutta Isänä häntä kiinnostaa yhtä hyvin tunne-elämäsi, terveytesi, ihmissuhteesi ja elinolosi. Hän pelasti kokonaisuudessaan sinut. Ei vain hengen osaa sinusta. Katso Adamia ja Eevaa paratiisissa, niin ymmärrät enemmän hänen hyvyydestään ja ajatuksistaan!

Jumala on yksi – sinä olet yksi

Juutalaiset sanovat näin uskontunnustuksessaan: ” Shma Israel Adonai eloheinu Adonai echad…”

5 Moos. 6:4-5: ”Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi.  Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi.”

Adonai echad = Jumala on yksi. Jumala on ’echad’ ja tämä sana ’yksi’ tarkoittaa yhtä kokonaisuutta, niin kuin viinirypäletertussa on useita rypäleitä. Herbreassa on toinenkin yhtä tarkoittava sana, ’jachid’: se taas tarkoittaa yhtä kappaletta (esim. yksi rypäle). Sitä sanaa ei käytetä Jumalasta. Tässä ’Adonai echad’ ilmaisussa on tavallaan kätkettynä ymmärrys Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä J

Myös me olemme Jumalan kuvana yksi, ’echad’: sielu, ruumis, henki.

Uskovina usein unohdamme tämän kokonaisvaltaisuuden ja ymmärrämme kaiken vain hengen kautta uskoon tulon jälkeen. Uudestisyntynyt henki onkin oleellinen osa meitä – mutta siinä ei ole koko pelastus. Jumalalla on paljon enemmän valmistettuna meille. Jumala on kiinnostunut muustakin kuin henkesi uudestisynnyttämisestä. Hän on pelastanut sinut kokonaan.

Pelastuksen tulee koskettaa myös sieluasi

Emme ajattele sielun tunteiden kuuluvan mitenkään  uskonasioihin. Jotkut ajattelevat uskovan tunteiden olevan jopa vaarallisia; ne johtavan harhaan.

Tunteet eivät ole vaarallisia, mutta kipeän, haavoittuneen sielun tunteet voivat johtaa harhaan esim. kun profetoit haavoittuneesta sisimmästä käsin. Haavoittunut sisin myös jumittaa sinua, kun henki haluaisi viedä sinua eteenpäin, mutta palaat yhä uudelleen kipeisiin tunteisiin.

Jumala haluaa parantaa sielusi, tunteesi. Sielun haavojen parantumiseksi sinun täytyy luovuttaa Jumalalle kaikki kipu ja pettymys. Muuten et voi olla eheä ja asua kutsuusi.

On mahdollista, että kaikessa menestyt, pysyt terveenä niin kuin sielusikin menestyy. Mutta annatko Jeesuksen valvoa myös tunteitasi ja sisimpääsi?

1 Piet 2: 24: ” Joka ’itse kantoi meidän syntimme’ ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen ’haavainsa kautta te olette parannetut.’ Sillä te olitte ’eksyksissä niin kuin lampaat’, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan [kr. episkopos =’piispa’, ’päällekatsoja’,’ vartija’] tykö.”

Pietari puhuu tässä Jeesuksesta syntien sovittajana (henki pääsee yhteyteen Jumalan kanssa sovituksen jälkeen), ruumiin parantajana ja sielun paimentajana. Paimentaako Jeesus sinun sieluasi?

Jeesus on sielun paimen. Hän haluaa valvoa ja ohjata sieluasi. Hän ei halua ”vain pelastaa” sinua kadotukselta. Jeesus haluaa paimentaa tunteitasi ja sisimpääsi. Anna sielusi tulla löydetyksi. Anna Jeesuksen kohdata sinut. Jeesus tietää sielusi tarpeet ja virvoittaa sinut. Sielun kipu lähtee pois.

Daavidin sielu oli eheä:

Ps. 23: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään; virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa. Hän virvoittaa minun sieluni. Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä tähden. Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani; sinun vitsasi ja sauvasi minua lohduttavat. Sinä valmistat minulle pöydän minun vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet minun pääni öljyllä; minun maljani on ylitsevuotavainen. Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua kaiken elinaikani; ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.”

Daavid eli puutteettomassa tilassa. Hänen sielunsa oli virvoitettu vaikeuksienkin keskellä. Vihollistenkin keskellä ollessaan pelko oli hänestä kaukana ja hän kykeni lepäämään. Rauhan lisäksi hänet täytti ylitsevuotava ilo. Hyvyys jahtasi häntä,  ei pahuus. Hän näki asiat näin vaikka reaalimaailmassa hän oli vihollisten jahtaamana. Daavidin sielu oli pelastettu, se voi hyvin.

Miten sinun sielusi voisi kohdata Jeesuksen ansaitseman pelastuksen?

  1. Julista, että Jeesus on sielusi Herra. Hän on tunteittesi Herra. Alista sielusi Hengelle. Puhu sielullesi. Oletko huomannut, että psalmeissa on paljon kohtia, joissa puhutellaan sielua. Suorastaan komennetaan sitä.

Ps. 42: 6: ”Miksi olet masentunut, sieluni, miksi olet niin levoton? Odota Jumalaa! Vielä saan kiittää häntä, Jumalaani, auttajaani.”

Miksi murehdit! Odota Herraa! Vielä saat nähdä Jumalan hyvyyden.

  1. Opeta sielusi ylistämään.

Ps. 103: 1-2: ”Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on, ylistä hänen pyhää nimeään. Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.”

Ylistys on hengen päätös: sielu, nyt on aika ylistää Herraa!

Pelastettu sisin on levossa. Se ei horju. Se luottaa Jumalaan.

Ps. 62:2-8: ”Jumalaa yksin minun sieluni hiljaisuudessa odottaa, häneltä tulee minulle apu. Hän yksin on minun kallioni, minun apuni ja turvani: en minä suuresti horju.  Kuinka kauan te yhtä miestä ahdistatte, hänet yhdessä surmataksenne, niin kuin hän olisi kaatuva seinä, niin kuin murrettu muuri? He vain pitävät neuvoa, miten syöstä hänet korkeudestaan. He rakastavat valhetta, he siunaavat suullansa ja kiroavat sydämessänsä. Sela. Odota yksin Jumalaa hiljaisuudessa, minun sieluni, sillä häneltä tulee minun toivoni. Hän yksin on minun kallioni, minun apuni ja turvani: en minä horju. Jumalassa on minun apuni ja kunniani. Minun väkevyyteni kallio, minun turvani on Jumala.”

Jos sielusi ei ole levon tilassa, Jeesus ei ole vielä saanut paimentaa sieluasi tarpeeksi eikä olla sen johtaja. Jumala ei tahdo, että sielusi on rauhaton. Anna kipeän sielusi tulla löydetyksi, älä peitä kipuasi häneltä. Opeta sielusi ylistämään Herraa – oli tilanteesi mikä tahansa. Näin sinun sisimpäsi ei järky.

Muista:

”God is good and devil is a liar!”

“Jumala on hyvä ja paholainen valehtelija.”

Kun et itse antaudu sisimpäsi kuohuun, voit hiljentää myös toisten ihmisten myrskyt, puhua heille elämää.  Jeesus on myös heidän sielunsa paimen, jos he antautuvat siihen.

Sielusi menestyy ja voi hyvin, kun annat Jeesuksen pelastaa myös tunne-elämäsi. Olet pelastettu kokonaisuus, ’echad’: henki, sielu ja ruumis J.