Toivon Portti -seurakunnan jäsenet Erkki ja Tarja Salo ovat kolmen vuoden ajan tehneet 2000 tunnin panoksena, vapaa-ajallaan 10-osaisen visuaalisesti huikean dokumentaarisarjan, joka esitettiin syksyllä 2023 TV7:lla. Sarjan tuotanto on vaatinut valtavan määrän tutkimusta, tuhansia luettuja sivuja ja sadalla aidolla tapahtumapaikalla käynnin. Sarja on jälkikäteen katsottavissa TV7:n arkissa. Heinä-syyskuussa 2024 se on katsottavissa suorana TV7:ssa, HD-tasoisena, kun TV7 on siirtynyt HD lähetyksiin. Näin sarjan huikeat maisemat pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

Traileri:

Valdolaiset TV-sarja vie katsojat tutustumaan pieneen esiprotestanttiseen uskovien joukkoon, valdolaisiin, jotka kestivät liki 900 vuotta vainoja Italian ja Ranskan vuoristoseuduilla. Heidät tunnetaan kansankielisestä Raamatunkäännöstyöstä. Pian katolinen kirkko otti ryhmän hampaisiinsa. Martti Luther sanoo heistä: ”Olimme kaikki hussilaisia” (hussiitteja – 1400 luvun böömiläisen herätysliikkeen seuraajia, mutta tarkoitti ja myöhemmin korjasi että ”olemme kaikki (reformaation ihmiset) valdolaisia.” Valdolaiset vaikuttivat reformaation syntyyn saarnaten alueilla, joilla sittemmin nousi reformaatio. Sinullakin reformaation jälkeläisenä on valdolaisten hengellistä DNA:ta suonissasi.

Sarjan päätarkoitus ei ole kuitenkaan historiallinen esitys, vaan antaa aineksia peilata vainottujen valdolaisten oppimaa omaan elämäämme ja aikaamme. Voimme oppia uskon sankareilta paljon varautuen myös elämän vaikeuksiin ja vaikeisiin aikoihin rohkealla luottamuksella.

Koko sarjan ylivoimaisesti tärkein jakso on jakso 10. Siinä on koko sarjan viesti kiteytettynä.

Lisätietoja sarjasta ja linkki 397 sivuiseen e-kirjaan nettisivuilta: valdolaiset.fi

TV7 arkin linkki siis:  https://www.tv7.fi/arkki/valdolaiset-suuri-sankaritarina_s91696/